top of page

קבלנות משנה או פשיטת רגל ?



קבלנות משנה או פשיטת רגל ?


בגמרא (יבמות דף סג ,ב) כתוב " שכל העוסק בבניין מיתמסכן " ותירגמו משנת אהרון :" בא על ידי זה לעניות , שהבניין מתרבה הוצאות בשעת ה


עבודה ".

אבל מה אנחנו החשמלאים קשורים לזה?

וזו באמת שאלה טובה. סך הכל בענף החשמל על כל הנישות שבו , חשמלאי סביר , ירוויח טוב ואפילו מעל השכר בשוק . ושאני כותב חשמלאי אני מתכוון לזה שעובד בפועל ולא חשוב אם הוא שכיר או עצמאי .

אז אם אנחנו מרוויחים טוב , למה כל הזמן אנחנו במינוס בבנק וכמעט כל מי שאנחנו מכירים סגר את העסק לפחות פעם אחת . ולמה יש חברות שמשלמות לחשמלאי שכר מינימום?

על זה בדיוק אני מתכוון לדבר .

תהליך רישוי החשמלאים הוא ארוך ומייגע מאוד, אך מאחר ואנחנו עוסקים בחיי אדם , זה חשוב ונכון.

אבל לא פה הבעיה . הבעיה נובעת בשאיפה שלנו , להתקדם , לגדול ולעשות פרוייקטים יותר גדולים . אבל פה אנחנו תקועים , כי לגשת למכרז יש חוקים ודרישות שקשה מאוד לעמוד בהם , ולכן רוב המכרזים זוכים בהם החברות הגדולות והוותיקות . אך החברות הללו , לא מבצעות את העבודה , הם במקסימום יניחו קונטיינר באתר ויספקו מנהל פרוייקטים ( שיהיה אחראי תוך כדי על עוד 7 פרוייקטים אחרים)ואת ביצוע העבודה יטילו על " קבלן משנה" . ועכשיו נתאר את השתלשלות הדרך בה ה"קבלן משנה" , למעשה מאבד את כל מה שהיה לו :

חתימה על החוזה- מעב


ר על כל המסמכים והכנה לכניסה לעבודה – שלב שגוזל זמן וכסף .

כניסה לעבודה – הכנסת העובדים , כלי העבודה , קבלת מחסן , חשמל זמני , חומר שחור ( צנרת וכו) - מדובר על כ-3 חודשים שקבלן משנה מממן מכיסו לפי גודל המתקן .

ולמה הקבלן מממן 3 חודשים ? כי תנאי התשלום הם " גב לגב" ואו שוטף 90 לחשבון שוטף ועד120 לחשבון סופי ( שבפועל לא תראה אותו ) .

לאחר שה"קבלן משנה" מתעשת על עצמו ומבין ש"אכל לקרדה" , הוא מתחיל להקטין את כמות כח האדם , להביא אבזרים ברמה ירודה ולנסות למזער את הנזק , אך בפועל הוא רק מעלה את הנזק שלו , מכוון שהלקוח מתחיל להתלונן , החשבונות לא יאושרו ולבסוף יסולק ה"קבלן משנה" תוך חילוט ערבויות .

אני יכול להמשיך ולכתוב ספר שלם על כל הקורה ל"קבלן המשנה" שסך הכל רצה לעבוד ולהביא כסף טוב הביתה , אבל אני דווקא רוצה לסיים את הכתבה . ואסיים בכמה טיפים פשוטים:

1. תבדוק טוב מי מוסר העבודה ( רמה של בדיקה ברשם החברות )

2. בדרך כלל חברות שיש להם חובות לרשם החברות עצמו , כמה שנים אחורה , לא מתקרבים אליהם .

3. לסכם בחוזה את מועד התשלום הקובע, ועד מתי החשבונות חייבים להיות מאושרים לתשלום .

4. תלמד להעריך נכון את יכולתך הכספית , לפי כניסה לפרוייקט , ולוודא שאתה מסוגל להתקיים כ-3 חודשים ,עד התשלום הראשון ( שגם הוא יהיה סך הכל מאוד נמוך ) .

5. אם אתה לא מסוגל לבצע את העבודה ברמה גבוהה, אל תיגש לפרוייקט ! אתה בסוף תצטרך לפרק הכל , להתקין


מחדש וכמובן ללא תשלום נוסף . זה נכון גם במקרה והמפקח באתר או מנהל הפרוייקטים , לא יודע איך לנהל אותך ולעקוב אחר התהליכים .

6. תזכור שכמה שאתה מרוויח , המדינה רוצה יותר . הצ'ק שקבלת , שווה לך מקסימום 50% מהסכום הרשום עליו , אז תתכלכל נכון .

7. וכן , המחירים של הסעיפים יהיו נמוכים ממחירי השוק שאתה מכיר, וזה לא גזל , גם הקבלן הראשי , נתן הנחות והמחירים יהיו כמעט מחירי עלות . אבל עבודה נכונה קבועה ומסודרת ( כולל הקפדה על מילוי יומני עבודה, חתימת המפקח על עבודות נוספות , ועמידה על קבלת " חריגים" ), תסיים את הפרוייקט עבורך, ברווח .


הכתוב פה הוא מתוך נסיון רב שנים בניהול חברות ופיקוח .

אין בכתוב שום נסיון לפגוע או לרמוז על התנהלות לא תקינה אצל נותני העבודה .

אשמח לשמוע תגובות וכמובן אם אוכל לעזור


282 צפיות0 תגובות

פוסטים אחרונים

הצג הכול

Comments


bottom of page